"Je komt meer van iemand te weten tijdens een uur spellen spelen dan in de loop van gesprekken gedurende een heel jaar" - Plato


Trajan (Masterprint 9)

34,10EUR

  • Model: QUI-TRA01
  • Gefabriceerd door: Quined Games


Auteur(s): Stefan Feld
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 90 min

Beschrijving: In Trajan maakt Stefan Feld gebruik van het Mancala-systeem. Dit houdt in dat je 6 verschillende cirkels in een rondje hebt. In elke cirkel staan een aantal stenen (2 in het begin van het spel) in 6 verschillende kleuren. Bij de start van jouw beurt neem je alle stenen van 1 rondje en ga je vanaf dat rondje in elk volgend rondje een steen plaatsen (de kleur kies je zelf). Het rondje waar je je laatste steen plaatst, bepaalt de rest van je beurt.
Eerst ga je kijken of er op die locatie een Trajan-tegel ligt. Zo ja, dan kijk je of de 2 kleuren die op de Trajan-tegel staan aanwezig zijn in het rondje. Is dit het geval, dan mag je de Trajan-tegel incasseren. Trajan-tegels zijn eigenlijk een soort bonustegels die je extra punten of voordelen kunnen verschaffen (zoals een permanente vraagtegel (zie ook verder)).
Wat je altijd mag doen is de actie uitvoeren op de locatie die bij het rondje hoort waar je bent geëindigd. Op de Trajan-locatie kan je logischerwijs nieuwe Trajan-tegels verkrijgen. De 2de locatie is de haven. Daar kan je verschillende dingen doen: een goederenkaart nemen, goederenkaarten afleggen (om via bonustegels te scoren) of goederenkaarten verschepen via 1 van de 3 beschikbare schepen (afhankelijk van het schip heb je allemaal dezelfde, allemaal verschillende of paren van goederen nodig). In het Militaire gebied kan je je Militaire leider verplaatsen en de overeenkomstige tegel die daar nog ligt, als je de eerste bent, nemen of een legionnair naar je militaire leider brengen en evenveel punten scoren als er bij dat gebied horen. Je kan ook gebouwen bouwen die je een bonusactie kunnen opleveren en flink wat bonuspunten als je op het einde 3 of 4 dezelfde gebouwen hebben. In de senaat scoor je meteen punten (steeds meer naar gelang je op het spoor vordert) en win je stemmen in de Senaat. In het Forum tenslotte mag je simpelweg 1 forumtegel nemen (er zijn er verschillende zoals extra Senaatststemmen, een vraagtegel (zie verder), een blanco gebouw dat je op het einde van het spel aan een set kan toevoegen,...).
Op het einde van je beurt zet je een marker evenveel vakken verder als stenen dat in het rondje waren waarvan je in het begin bij je beurt bent begonnen. Elke keer de marker rondgaat (de lengte van dat spoor varieert naar gelang het aantal spelers) wordt er een vraagtegel (zoals religie of brood & spelen) omgedraaid. Als de marker een 4de keer is rondgegaan is de ronde voorbij. Men krijgt dan minpunten als men aan bepaalde vraagtegels niet kan voldoen (tot -15 als je geen enkele hebt). De speler met de meeste stemmen in de Senaat mag 1 van de 2 beschikbare bonustegels nemen, de speler met het 2de meeste stemmen krijgt de andere. vervolgens start een volgende ronde. Na 4 rondes is het spel gedaan, worden de bonustegels en gebouwen gescoord en wie dan de meeste punten heeft, die wint het spel.

Opmerking: Speleregels in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Alle spelmateriaal is 100% taalonafhankelijk.
In winkelwagentje:

Artikel opgenomen in ons assortiment op maandag 09 april, 2012.

Prijzen zijn inclusief BTW en onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.
Copyright © 2018 Time2Game.