"Je komt meer van iemand te weten tijdens een uur spellen spelen dan in de loop van gesprekken gedurende een heel jaar" - Plato


Haspelknecht (Masterprint 15)

33,20EUR

  • Model: QUI-HAS01
  • Gefabriceerd door: Quined Games


Auteur(s): Thomas Spitzer
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 60 - 90 min

Beschrijving: Haspelknecht (= een soort helper op de boerderij) is het derde deel van de kolentrilogie van Thomas Spitzer (na Ruhrschifffahrt 1769-1890 en Kohle & Kolonie, beiden verschenen bij Spielworxx). Dit keer ben je een boer die op een kolenput blijkt te zitten en deze zo efficiënt mogelijk wil ontginnen.
Iedere speler heeft zijn eigen boerderij. Iedereen moet hierbij starten met het delven van kool uit de 'Pinge' (= het gebied waar de kolen aan de oppervlakte te vinden zijn) en pas als deze volledig gedolven zijn, daal je af naar de tunnel. Een spel Haspelknecht is verdeeld in 3 jaar die elk uit 4 seizoenen bestaan. De lente, zomer en herfst verlopen gelijkaardig (maar bvb. in de lente kan je eventueel 1 water verwijderen en in de zomer produceer je 1 extra voedsel als je deze actie kiest): je gaat in 1 of 2 keer actieschijven nemen in de 3 mogelijke verschillende kleuren die er zijn (voor bepaalde acties heb je bepaalde kleuren van schijven nodig en voor ontwikkelingstegels ga je een combinatie van bepaalde kleuren moeten afgeven) en vervolgens deze actieschijven gaan inzetten op de verschillende figuren.
Bij de boer kan je ofwel een ontwikkelingstegel verwerven, grondstoffen verwerven of water verwijderen (en/of kool delven). Als er te veel water in je Pinge of tunnel staat, kan je immers niet delven. De boerenknecht kan dezelfde acties als de boer, behalve ontwikkelstegels verwerven. Deze 2 figuren zijn gratis, maar je kan ook werkers inhuren: de kolengraver (enkel actief in de Pinge) gaat 2 water verwijderen/kool graven, de mijnwerker graaft tot 3 kolen in de tunnel en de Haspelknecht gaat 3 water verwijderen en/of kool van de mijn naar boven dragen.
In de winter scoor je voor het aantal kool dat je hebt liggen (waarbij je er minstens 3 nodig hebt om te scoren), moet je voedsel en/of Thalers betalen (waarbij je 1 boetefiche krijgt voor elk ontbrekend iets) en kan je tot slot iets stockeren voor volgend jaar.
Na 3 jaar is het spel gedaan en wordt er nog gescoord voor: elke tunnelsectie die vrij van kool is, het aantal verschillende gebouwen dat je bezit en resterende Thalers. Minpunten krijg je voor boetefiches en water dat nog in je Pinge en/of tunnel staat. Wie daarna de meeste punten heeft, die wint het spel.

Opmerking: Spelregels in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Het spelmateriaal is 100% taalonafhankelijk. 
In winkelwagentje:

Artikel opgenomen in ons assortiment op zondag 20 september, 2015.

Prijzen zijn inclusief BTW en onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.
Copyright © 2018 Time2Game.