"Je komt meer van iemand te weten tijdens een uur spellen spelen dan in de loop van gesprekken gedurende een heel jaar" - Plato


Vinhos Deluxe

80,80EUR

  • Model: EAG-VIN01
  • Gefabriceerd door: Eagle Games


Auteur(s): Vital Lacerda
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 120 min

Beschrijving: Gedurende 6 jaar heeft u in Vinhos om de beste wijnboer van Portugal te worden. Elk jaar start met het bekendmaken van de weersvoorspellingen van het komende jaar. Deze gaat uw wijnproductie in positieve of negatieve zin beďnvloeden, maar de tegel bevat ook de info van wat de managers van de wijnbeurs juist willen in het komende jaar en welke aspecten van de wijn belangrijker worden voor die wijnbeurs (zie ook verder). Als dat geweten is, volgt de actiefase. De 9 mogelijke acties zijn voorgesteld door een veld in een vierkant van 3 bij 3. Als u aan de beurt bent moet u een actie uitvoeren. Verplaatsen naar een aangrenzend veld is gratis, anders moet u 1000 Bagos (= geld) betalen. Staan er reeds spelers daar of bevindt de taxmarker zich in dat veld, dan kost u dat telkenmale ook 1000 Bagos (per speler).
Actiemogelijkheid 1: het aankopen van nieuwe wijngaarden. Er zijn 6 tot 8 wijnregio's beschikbaar (afhankelijk van met hoeveel spelers men speelt), die elk hun speciale eigenschap hebben (bvb. Douro levert 2 Porto-tegels op). Actiemogelijkheid 2 is de aankoop van een wijnmakerij. Deze verhoogt de productiewaarde van uw wijngaard met 1 of met 2 als u er ook een oenoloog op hebt. Oenologen (= wijnkenner) inhuren is dan ook een 3de actiemogelijkheid. Actie 4 is de aankoop van een wijnkelder. Wijnkelders zorgen er voor dat u uw wijn langer kan bewaren en verhogen de waarde van uw wijn als u hem gaat presenteren op de beurs (zie verder) of gaat verkopen. Verkopen aan 1 van de 3 verkoopsgebieden is de 5de mogelijkheid en brengt extra geld op uw bankrekening. Actiemogelijkheid 6 is het exporteren van uw wijn. Dit levert een onmiddellijk aantal punten op, maar het kan u op het einde van het spel ook nog bonuspunten opleveren als u per exportgebied het meeste hebt geleverd. Bij de bank (7de actiemogelijkheid) kan men 3 zaken doen: geld opnemen van zijn bankrekening, geld bijstorten op zijn bankrekening of investeren. Geld laten staan en een rijk gevulde bankrekening hebben op het einde van het spel is een manier om dan nog veel punten te krijgen. De voorlaatste actiemogelijkheid is het inhuren van 1 of 2 wijnexperten. Deze zijn verbonden aan 1 van de 4 wijnaspecten (smaak, aroma, uitzicht en alcoholgehalte) wat kan benut worden tijdens de wijnbeurs, maar hebben ook een speciale eigenschap die kan gebruikt worden tijdens de actiefase. De laatste actiemogelijkheid is ofwel passen (de enige plek waar u niets moet betalen en u de spelersvolgorde kan wijzigen) ofwel een persmededeling versturen. Dit laatste betekent dat u nu al aankondigt welke wijn u op de beurs gaat presenteren. Uw tegenstanders weten dan al hoe u ervoor staat, maar u hebt op dat moment wel de mogelijkheid, als u de juiste wijn presenteert, om invloed te verwerven bij de managers van de wijnbeurs. Die managers kan u tijdens de actiefase dan gaan omkopen door hen een wijn te geven. U kan dan voor een bonusactie gaan of voor een bonuspuntenveld (bvb. extra punten per kelder die men heeft).
Na de actiefase volgt de onderhoudsfase waarbij men intrest krijgt of moet betalen naar gelang men zich heeft ontwikkeld qua investeringen en men al zijn oenologen moet betalen. In de daarop volgende productiefase wordt elke wijn wat ouder (waarbij hij onherroepelijk slecht wordt als hij al op het meest rechtse vak ligt van de bewaarplaats/kelder) en produceert men nieuwe wijn. In het 3de, 5de en 6de jaar wordt het jaar afgesloten met een wijnbeurs. Iedere speler mag exact 1 wijn presenteren (of men heeft dit al gedaan via een persmededeling). Men kan hierbij wijnexperten gaan inzetten om extra beurspunten te scoren. Vervolgens krijgt men overwinningspunten volgens het aantal behaalde beurspunten. Na het 6de jaar krijgt men nog extra punten naar gelang de stand van zijn bankrekening, de meerderheid in een exportgebied en van de bonuspuntenvelden bij de managers. Wie dan het meeste punten heeft, die wint het spel.

Opmerking: Spelregels in het Engels. Alle spelmateriaal is 100% taalonafhankelijk.
Uitverkocht

Artikel opgenomen in ons assortiment op zondag 10 september, 2017.

Prijzen zijn inclusief BTW en onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.
Copyright © 2018 Time2Game.