"Je komt meer van iemand te weten tijdens een uur spellen spelen dan in de loop van gesprekken gedurende een heel jaar" - Plato


Caylus (EN)

33,20EUR

  • Model: YST-CAY01
  • Gefabriceerd door: Ystari


Auteur(s): William Attia
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 120 min
Taal: EN

Beschrijving: Het is 1289 en Philips de Goede wil de grenzen van zijn rijk versterken door in het Zuidfranse gehucht Caylus een kasteel te bouwen. Dat trekt natuurlijk allerhande volk aan dat de handen uit de mouwen wil steken. De spelers zijn de opzichters bij de bouwwerkzaamheden en waken er natuurlijk over dat de bouw zo voorspoedig mogelijk verloopt. Bovendien willen ze ook graag de vorst behagen om als beloning extra prestige of andere privileges te verkrijgen. De speler die aan het eind van het spel het meeste prestigepunten heeft weten te vergaren is de winnaar.  

Het speelbord toont het gehucht Caylus bij het begin van het spel, en een lange weg daarnaartoe waarlangs gedurende het spel allerhande werkplaatsen worden gebouwd. Met verschillend gekleurde houten blokjes die allerhande goederen voorstellen kan je allerhande zaken aanschaffen. Ook kunnen blokjes in geld omgezet worden. Andere zaken kosten weer uitsluitend geld, dus het is zaak om goed overzicht te houden over alles. Er zijn wel de nodige problemen bij de bouw: iedere speler heeft maar 6 werkers die hij per beurt kan inzetten, elke inzet kost geld dat ook schaars is, en tot overmaat van ramp loop een provoost soms wat te veel voor de voeten. Deze algemene figuur die door elke speler tegen betaling voor- of achteruit gezet kan worden, wandelt over de weg en als hij te veel achterblijft, kunnen de werkplaatsen verder langs de weg niet worden gebruikt. Natuurlijk worden de werkers als eerste bij de werkplaatsen gezet, en pas in een latere fase de provoost! Gebouwen opwaarderen, spelersvolgorde, speciale gebouwen: het zit er allemaal in.

Het spel is in de kern toegankelijk, maar krijgt pit door de vele mogelijkheden van de verschillende gebouwen, maw de vele manieren om je te ontwikkelen leiden tot het nemen van lastige keuzes. 'Caylus' heeft vele lagen, die je niet onmiddellijk na een eerste partij bemerkt, het is een leerproces, maar eentje dat je met veel plezier aanvangt.


Opmerking: Spelregels in het Engels + Nederlands bijgevoegd. Alle spelmateriaal is 100% taalonafhankelijk.
In winkelwagentje:

Artikel opgenomen in ons assortiment op dinsdag 10 januari, 2006.

Prijzen zijn inclusief BTW en onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.
Copyright © 2018 Time2Game.