"Je komt meer van iemand te weten tijdens een uur spellen spelen dan in de loop van gesprekken gedurende een heel jaar" - Plato


First Train to Nuremberg

34,90EUR

  • Model: ARG-FIR01
  • Gefabriceerd door: Argentum Verlag


Auteur(s): Martin Wallace
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 90 min

Beschrijving: First Train to Nuremberg is een re-implementatie van Last Train to Wensleydale. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen. Zo krijg je nu een dubbelzijdig bord. De ene kant is de originele kaart uit Last Train to Wensleydale, op de andere zijde vind je dan de kaart van Nuremberg. Deze is speciaal ontworpen om goed te functioneren met minder spelers, zodanig dat het spel nu ook met 2 spelers goed kan gespeeld worden.
Het spel zelf: Er worden 4 of 5 rondes gespeeld afhankelijk van de hoeveelheid spelers. Iedere speler krijgt bij de start van een ronde 12 investeringsblokjes (die hij mag oppotten voor volgende rondes). Deze kan hij inzetten om te bieden om invloed te verwerven. Er worden eerst op elk van de 8 vakken een aantal inloedsfiches gelegd en iedere speler kan maximaal 2 vakken verwerven. Men kan invloed verwerven in het gouvernement (= witte invloedsspoor, en dan mag je als eerste sporen bouwen), in de algemene spoorwegmaatschappij (= bruine invloedsspoor, en dan mag je als eerste treinen kopen en beginnen met transporteren) of in de rode en/of groene spoorwegmaatschappij.
Nadat op de verschillende invloedssporen de spelersvolgorde is vastgelegd, mag men sporen bouwen. Deze dient men te betalen met overgebleven investeringsblokjes en invloedspunten naar gelang de situatie (bvb. wit als er een witte passagier is, groen als men aan een groene stad verbindt,...). Daarna mag men treinen gaan kopen (te betalen met bruine invloedspunten) en vervolgens 1 van de 2 types goederen en/of passagiers gaan transporteren vanuit een gebied waar men een verbinding heeft. Daarna wordt bepaald hoeveel winst/verlies men heeft gemaakt. Hierbij krijgt men 2 pond voor een wit goed (steen of bier naar gelang de kaart men op speelt) en 1 pond per geel goed en rode of groene passagier. Per spoor dat men heeft gebouwd moet men echter 1 pond gaan betalen. Vandaar dat het belangrijk is dat je de sporen die je hebt gebouwd laat overnemen door de rode of groene spoorwegmaatschappij in de volgende fase (per invloedspunt in die maatschappij mag je 2 sporen vervangen door respectievelijk - neutrale - rode of groene sporen). Hierbij moet je het natuurlijk slim aanpakken, zodanig dat je medespelers niet te veel kunnen profiteren van de neutrale sporen die zo beschikbaar worden.
Als het spel eindigt na de 4de of 5de ronde krijgt men punten per verzamelde set (de 2 verschillende goederen + de 2 verschillende passagiers), plus- of minpunten naar gelang de eindstand op het winst- of verliesspoor en - 1 punt voor elk eigen spoor dat men op het einde van het spel nog op het bord heeft. De speler met de meeste punten wint.

Opmerking: Spelregels in het Engels en Duits. Alle spelmateriaal is 100% taalonafhankelijk.
In winkelwagentje:

Artikel opgenomen in ons assortiment op donderdag 16 december, 2010.

Prijzen zijn inclusief BTW en onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.
Copyright © 2018 Time2Game.